VÅRT SORTIMENT

Vi på Värmdö Bryggeri älskar öl i alla dess former.
Vi brygger ljust och mörkt, starkt och svagt, syrligt och sött men framför allt med stor omsorg, känsla och kvalitet. Malten, som är grunden i ölbryggningen, kommer från svenska bönder. Vattnet kommer från vår egna källa på gården. Vi gillar lokalt och gör vårt yttersta för att minska vårt klimatavtryck genom att noga välja våra leverantörer. Tillsammans med Siggesta Gård odlar vi sedan sommaren 2018 delar av den humle vi behöver.  

Sedan hösten 2019 tillverkar vi även hantverksmässig äpple- och päroncider!
Vår cider består av 100% svenska frukter som vi jäser till 4,5vol% alkohol. Det ger en välbalanserad halvtorr cider av högsta kvalitet. Råmusten kommer ifrån våra grannar på Värmdö Musteri. 

Värmdö Bryggeri är certifierad enligt IP-Livsmedel och Ekologisk produktion.

Värmdö APA
(Grinda/Hamnkaptenen)

Alkoholhalt: 4,8%

 

Värmdö APA är en ljus ale med amerikansk humle. Med ljus korn- och vetemalt har vi bryggt en frisk och okomplicerad ale som vi humlat med amerikansk Cascade för friska, blommiga och lite örtiga toner av citrus. Med lätt maltkropp och frisk arom gör den gott sällskap med lättare rätter av grillad fisk, fläsk och kyckling.

 

Serveras vid 8-10 °C

 

Ingredienser: vatten, korn- och vetemalt, humle och jäst.

Värmdö Lager
Alkoholfri (Grönskär)

Alkohohalt: 0,5%

 

Smak: Maltig smak med inslag av knäckebröd, citrus och örter. Serveras vid cirka 8 grader C till husmanskost.

 

Doft: Maltig doft med inslag av majs, knäckebröd, halm och citrus.

 

Ingredienser: vatten, ekologisk kornmalt, humle och jäst.

Värmdö Ljus Lager
(Sandhamn)

Alkoholhalt: 3,5% och 4,2% 

Sandhamn Ljus Lager är en ljus underjäst öl av lagertyp. Sandhamn Ljus Lager har en lätt maltkarktär som avslutas med en balanserad beska och citruston. Värmdö Ljus Lager finns som starkö och folköl, båda är ekologiska. Serveras vid 8°C till husmanskost.  

Smak: Brödig smak med inslag av citron, halm och ljus sirap 

 

Värmdö IPA
(Ingarö)

Alkoholhalt: 5,7%

Vår IPA är en välbalanserad öl med tydlig maltkaraktär och en nyanserad humlearom med citrus och tropiska frukter. 

Detta gör Värmdö IPA till en smakrik öl som med bravur står upp mot kraftigare rätter som grillat kött, mustiga grytor och hamburgare.

Serveras vid 10-12 °C

Fyrvaktarens midvinter

Alkoholhalt: 5,2%

 

Fyrvaktarens Midvinter är en ale, med fyra sorters malt och kryddor som värmer när is och snö täcker skärgården. Drick den till vinterns mat eller precis som den är framför brasan.  

 

Smak: Fruktig smak med inslag av aprikosmarmelad, sirapslimpa, citrus och örter 

 

Serveras vid: 10-12°C 

  

Ingredienser: vatten, malt av korn, humle och jäst.

Värmdö IPA
Alkoholfri (Ingarö)

Alkoholhalt: 0,5%

Värmdö IPA alkoholfri är en klassisk India Pale Ale i traditionell brittisk stil. Den karamellrostade malten ger tydliga toner av kavring, honung och knäck som balanseras av generösa givor Galaxyhumle. Detta ger en hög humlebeska med de karaktäristiska aromerna av blodgrape, persika och mogen tropisk frukt. 


Passar till: kraftigare rätter som grillat kött, mustiga grytor och hamburgare.

 

Serveras vid: 8-10°C

 

Ingredienser: vatten, malt av korn (ekologiskt) humle och jäst.

Värmdö Stout
(Svartsö)

Alkoholhalt: 4,5%

Värmdö Stout är en torr
stout – mörk i färgen, fyllig i smaken och med karaktäristiska drag av hårt rostad malt.

 

Smak: Toner av kaffe, mörk choklad, kavring, lakrits och torkad frukt.

 

Serveras vid: 14-16 grader till smakrika rätter av mörkt kött som nöt, lamm eller vilt. Även ostron och skaldjur är goda alternativ då sältan mildrar bitterheten i stouten.

 

Ingredienser: vatten, malt av korn, humle och jäst.

Värmdö Ljus Lager
Eko (Sandhamn)

Alkoholhalt: 3,5% och 4,2%

Värmdö Ljus Lager är en ljus underjäst öl av lagertyp. Värmdö Ljus Lager har en lätt maltkarktär som avslutas med en balanserad beska och tydlig citruston. Finns som starköl och folköl, båda är ekologiska.

Serveras vid: 8°C till husmanskost

 

Smak: Brödig smak med inslag av citron, halm och ljus sirap

 

Ingredienser: vatten, ekologisk malt av korn, humle och jäst.

Grönskärs LAGER
50cl 

Alkoholhalt: 5,2% 


Maltig smak med inslag av aprikos, apelsinskal, honung, örter och knäckebröd. Serveras vid cirka 8-10°C till rätter av fläsk-, lamm- och nötkött eller som sällskapsdryck. Maltig doft med inslag av majs, knäckebröd, halm och citrus.


Innehåller: Kornmalt och humle.

Värmdö Bryggeri Grönskärs Lager är ofiltrerad och opastöriserad vilket innebär ett smakrikare öl men också att det finns en liten fällning i botten på varje flaska. Det är en smaksak hur man väljer att hälla upp sin öl – med eller utan fällningen! 

Grönskärs Lager har en tydlig maltkaraktär som avslutas med en lätt citruston och markerad beska.

Ofiltrerad: För smakens skull

Sandhamn Ljus Lager
Eko 150cl

Alkoholhalt: 4,2%

 

Värmdö Ljus lager (Sandhamn) är vår storsäljare här i en exklusiv “sharing bottle” i form av en champagneflaska i magnumstorlek! Samma god öl men i större flaska. 

 

Serveras vid: 8°C till husmanskost

 

Smak: Brödig smak med inslag av citron, halm och ljus sirap.

 

Tillfälligt utgången ur sortimentet pga brist på flaskor!

Aquavit Barrel Fortfied ale
10,8 %

Alkoholhalt: 10,8%

 

Smak: Komplex, söt smak med tydlig beska, inslag av fat, torkade fikon, ljus sirap, pomerans, nötter, kryddor och choklad. 

 

Doft: Komplex doft med inslag av fat, torkade fikon, ljus sirap, pomerans, nötter och choklad.

Serveras vid 12-14°C till hårdostar eller desserter innehållande nötter eller choklad.

Illustration av Värmdö konstnär Patrik Lundell 

BEGRÄNSAD UPPLAGA

Skärgårdsprojekt 001
Elda Tryffelsaison

Alkoholhalt: 6,3% 

Skärgårdsprojekt 001 Elda Tryffelsaison är en experimentell ölserie sprungen ur vår nyfikenhet på oväntade smaker. Tillsammans med kocken Ludvig Brydolf söker vi nya spännande kombinationer av smaker till vår öl. I denna första projektöl använde vi tryffelhunden elda på Gotland som under hösten 2015 nosade upp tryffeln som vi har använt oss av i denna öl. I bryggeriet tillsatte vi sedan tryffeln i svensk whisky. Alkoholen i whiskyn frigör smak och aromer ur tryffeln. I jäskaret blandade vi öl av typen saison med tryff- elwhiskyn, resultatet håller du nu i handen. Ölen serveras bäst vid 12-14°c i en glaskupa och passar utmärkt till husmanskost, pastarätter och charkuterier.

Skärgårdsprojekt 003
Fil the Lingonberry

Alkoholhalt: 3,8%

Skärgårdsprojekt
003 Fil the Lingonberry, är en syrlig och uppfriskande öl med
tydlig avstamp i en svensk smakbild. 
Ölen har förutom filmjölken även kompletterats med en tillsats av passerade lingon samt en lätt torrhumling med humlesorten Galaxy vilken har en karaktäristisk ton av citrus och grapefrukt. Lingonen ger förutom sin syra och smak även ett bidrag i form av tanniner från de passerade skalen. Detta ger en komplexitet i smakerna och en kontrast i förhållande till den lena munkänslan.

Ölen serveras vid 6-8 grader och passar utmärkt som apertif eller

törstsläckare en varm sommardag – som den är, i en drink eller över is med en citronskiva.

 

Innehåller: Korn-/vetemalt, havre, lingon, humle, jäst, filmjölk.

Skärgårdsprojekt 004
Hefeweizen Lemon Twist

Alkoholhalt: 4% 

Skärgårdsprojekt 004 är en experimentell ölserie sprungen ur vår nyfikenhet på nya smaker, här med avstamp i en klassisk tysk hefeweizen. Vi behåller den stora proportionen vetemalt och jäststammen med sina karaktäristiska inslag av bland annat skumbanan men tillsätter utöver det färskpressad citronjuice. Denna syra kompletterar vi med de läskande aromerna från de amerikanska humlesorterna Amarillo och Simcoe. Resultatet blir en läskande syrlig veteöl full med toner av tropisk frukt – passar utmärkt till mat som citrongrillad fisk med smörslungade primörer eller som sällskapsdryck en varm sommardag.

Skärgårdsprojekt 005
Lussebulle Imperial Stout

Alkoholhalt: 11%

Skärgårdsprojekt 005 Lussebulle Imperial Stout är en experimentell ölserie sprungen ur vår nyfikenhet på nya smaker. Detta är vår tolkning av den klassiska lussebullen, här i form av en imperial stout. De fylliga tonerna från den rostade malten kompletteras av russin som med sina toner av torkad frukt är en given komponent i lussebullen. Saffranspistiller marineras i cognac och tillsätts i vörten när jäsningen närmar sig sitt slut, detta för att i maximal utsträckning bevara dess karaktäristiska och dyrbara arom. Den färdiga ölen får slutligen mogna på en bädd av flisat bourbonfat vilket skänker en ytterligare smakdimension med toner av vanilj och smörkola. Den färdiga ölen är en hyllning till det traditionella bakverket och passar att avnjuta när som temperaturen utomhus understiger ölens alkoholhalt.

Rosendals Eko Trädgårdsöl

Alkoholhalt: 4,2 % 

Rosendals Ekologiska Trädgårdsöl är bryggd med smaker av äpple, nypon, rågrbrö, humle och rosmarin. Finns även i en variant med ängssyra 

Bryggd exklusivt för Rosendals trädgård.

Ingredienser: vatten, ekologisk kornmalt, humle och jäst (+ diverse annat från trädgården!)

Hasselbacken
Lager

Alkoholhalt: 4,2 % 

 

Hasselbacken på Kungliga Djurgården har sedan mitten av 1700-talet varit en högborg för mat, dryck, fest och upplevelser. Nu kan ni njuta av Hasselbackens egen klassiska lager.

 

Ingredienser: vatten, ekologisk kornmalt, humle och jäst.

Skärgårdsprojekt 002
Artipelag Eko pale Lager

Alkoholhalt: 4,2 % 

 

Denna lageröl är en del av Värmdö Bryggeris skärgårdsprojekt och säljs exklusivt på Artipelag. Vi har plockat granskott i skogarna runt Artipelag och gjort sirap, som vi sedan tillsatt i koket precis innan jäsningen av ölen. Avnjuts bäst vid 8-10 °C.

Ofiltrerad för smakens skull.

 

Bryggd exklusivt för Artipelag.

 

Ingredienser: Vatten, ekologisk kornmalt, granskottssirap, humle och jäst.

Artipelag Eko Lager med Slånbär.

Alkoholhalt: 4,2 % 

Detta lageröl är bryggt av Värmdö Bryggeri i samarbete med Artipelag och säljs exklusivt här hos oss. Vi har plockat slånbär i våra omgivningar och sedan tillsatt dem i ölen.

Avnjuts bäst vid 8-10°C, gärna (sloe)wly i lugn och ro. Lätt filtrerad för smakens skull.

Bryggd exklusivt för Artipelag.

Ingredienser: Vatten, ekologisk kornmalt, lingon, slånbär, humle och jäst.

KONTAKTA OSS FÖR FRÅGOR
ELLER ORDER

Eknäsvägen 25, 134 65 Värmdö kommun

08-559 362 10

info@varmdobryggeri.com